Mapa web

La Vall del Tenes des de 1976.
Just estrenats els Ajuntaments democràtics, l’any 1979, els de Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana i Lliçà d’Amunt recollien una vella aspiració popular: tenir un centre de segon ensenyament, amb batxillerat i formació professional, que el nombre important i cada dia creixent d’alumnes de secundària feia necessari. Per portar a terme aquest objectiu, i d’altres que per la seva envergadura requerissin una acció conjunta, van decidir de constituir una mancomunitat intermuncipal dels tres Ajuntaments. El de l’Ametlla del Vallès, que també hi va ser invitat, va refusar d’entrar-hi. Contràriament, el de Lliçà de Vall va tenir interès a formar-ne part des del primer moment.

El projecte de l’escola va anar endavant de seguida. L’Escola de Segon Ensenyament “La Vall del Tenes” iniciava el seu funcionament l’octubre de 1980, provisionalment sota la titularitat de l’Ajuntament de Santa Eulàlia, propietari del terreny. Mentrestant començaven els tràmits legals per a l’aprovació de la Mancomunitat per part del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya. Dos anys després era aprovada, amb l’informe previ del Consell de l’Estat, per Decret del president Jordi Pujol de 1er de juliol de 1982 (214/82), publicat al Diari Oficial de la Generalitat de 23 de juliol (nº 243), que en la seva part dispositiva deia:

“Article únic.- S’aproven els Estatuts i la constitució de la Mancomunitat intermunicipal voluntària de la Vall del Tenes, integrada pels Ajuntaments de Bigues i Riells, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall i Santa Eulàlia de Ronçana, per a l’establiment dels serveis d’ensenyament”.

La constitució oficial es va celebrar el dia 21 de setembre de 1982 a la sala d’actes de l’Escola “La Vall del Tenes”, amb assistència de les corporacions municipals dels quatre pobles, representants d’entitats i un públic nombrós.

Si en principi les competències de la Mancomunitat es limitaven a l’ensenyament –en anys posteriors s’ha fet càrrec del SEFED i d’una escola per adults-, ben aviat va ser clara la voluntat d’acció mancomunada en altres camps. Un projecte de construcció d’una residència per a vells i necessitats a Bigues no van arribar a ser realitat. Sí que ho fou en canvi la creació el 1984 d’un servei de policia intermunicipal, que aviat es va acreditar com un servei autèntic als habitants dels pobles.

La constitució de la Mancomunitat va fer reviure a més d’un el record de l’antiga Baronia de Montbui.

Ajuntament
de Bigues i Riells
Ajuntament
de Santa Eulàlia de Ronçana
Ajuntament
de Lliçà d’Amunt
Ajuntament
de Lliçà de Vall
La Mancomunitat. Camí de la Rovira, S/N. Tel.93 844 82 25 - 08187 Santa Eulàlia de Ronçana (Barcelona)
Copyright 2008 © Mancomunitat Intermunicipal de la Vall del Tenes Protecció de dades | Avis legal | Política de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu us. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Galetes
acceptar