Constitució

Just estrenats els ajuntaments democràtics, l’any 1979, els de Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana i Lliçà d’Amunt recollien una vella aspiració popular: tenir un centre de segon ensenyament, amb batxillerat i formació professional, que el nombre important i cada dia creixent d’alumnes de secundària feia necessari. Per portar a terme aquest objectiu, i d’altres que per la seva envergadura requerissin una acció conjunta, van decidir de constituir una Mancomunitat Intermuncipal dels tres ajuntaments. El de l’Ametlla del Vallès, que també hi va ser invitat, va refusar d’entrar-hi. Contràriament, el de Lliçà de Vall va tenir interès a formar-ne part des del primer moment. 

El projecte de l’Institut va anar endavant de seguida. L’Institut “La Vall del Tenes” iniciava el seu funcionament l’octubre de 1980, provisionalment sota la titularitat de l’Ajuntament de Santa Eulàlia, propietari del terreny. Mentrestant començaven els tràmits legals per a l’aprovació de la Mancomunitat per part del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya. Dos anys després era aprovada, amb l’informe previ del Consell de l’Estat, per Decret del president Jordi Pujol d'1 de juliol de 1982 (214/82), publicat al Diari Oficial de la Generalitat de 23 de juliol (nº 243)

La constitució oficial es va celebrar el dia 21 de setembre de 1982 a la sala d’actes de l’Institut “La Vall del Tenes”, amb assistència de les corporacions municipals dels quatre pobles, representants d’entitats i un públic nombrós. 

Si en principi les competències de la Mancomunitat es limitaven a l’ensenyament –en anys posteriors es va fer càrrec del SEFED–, ben aviat va ser clara la voluntat d’acció mancomunada en altres camps. Un projecte de construcció d’una residència per a persones grans i necessitades a Bigues no va arribar a ser realitat. En canvi, sí que ho va ser la creació el 1984 d’un servei de policia intermunicipal, que aviat es va acreditar com un servei autèntic per als habitants de la Vall del Tenes. Finalment, la policia mancomunada es va haver de dissoldre al 2001, arran de l’aprovació de la Llei 16/91 de la Generalitat, que va prohibir explícitament mancomunar aquests serveis.
La constitució de la Mancomunitat va fer reviure a més d’un el record de l’antiga Baronia de Montbui.

Darrera actualització: 7.02.2023 | 16:14
Darrera actualització: 7.02.2023 | 16:14